Barnsäkra vardagen

Ett spädbarn eller småbarn vet inte hur man skyddar sig själv. Deras uppdrag är att utforska livet. De vill bara peta och smaka på världen runt dem, det är så de lär sig. Men i våra hem finns det mycket som vi helst vill hålla borta från våra minsta. Frågan är: hur barnsäkrar man sitt hem?

Leksaker

Det finns faktiskt lagar i Sverige som säger hur leksaker ska säljas och att måste uppfylla vissa märkningar och standarder. Det brukar vara en god idé att inte köpa leksaker till små barn som saknar svensk bruksanvisning eller CE-märkning. CE innebär att leksaken håller EU-krav och leksaksstandard. Se till att mjukdjur är tvättbara och att knappar, ögon och liknande hårda föremål sitter fast. Spara inte trasiga leksaker. Prislappar och andra klistermärken ska tas bort på en gång så barnen inte får dem i munnen. Köp inte leksaker som ger ifrån sig höga eller pipande ljud. Ditt barns hörsel håller fortfarande på att utvecklas och kan skadas av sådana läten.

Barnvagn

Som nyblivna föräldrar är det lätt att man vill spara pengar. Det kostar att skaffa barn. men var försiktig under barnens första år. Barnvagnar är lätt att få tag på begagnade med det finns den del saker att se upp med. Först måste du se till att barnvagnen är stabil och har bra bromsar. Den måste ha en spärr som förhindrar att man fäller ihop barnvagnen av misstag. När du väl köpt din vagn ska du tänka på att fördela vikten jämnt om du köpt tunga varor. Har reflexer tillgängliga så den syns. Och kom ihåg att barnen ska ligga/sitta fastspänd i vagnen.

Köket

Vårt värsta rum när det kommer till barnsäkring. Det finns mycket man tar för givet och kanske inte tänker på att barnen inte förstår. Och i köket finns det en del att se upp med. Se till att spisen inte går att tippa och att ugnsluckan är säkrad: det finns specialspärrar att köpa. Vänd kastrullhandtagen från dig när du lagar mat så småbarnen inte kan riva ner kokande vatten eller liknande. Köp fler barnsäkra spärrar som du kan fästa på handtag till skåpluckor. Se till att samla ihop sladdar till kaffekokare, brödrostar och annat så barnen inte drar ned dem. Och tänk på eluttagen, inte bara i köket, utan i hela huset. Det vore även klokt att införskaffa en jordfelsbrytare som kapar strömmen om en apparat eller sladd skulle vara defekt.