Att tänka på när du handlar

Det är roligt att umgås med barn. Och bäst av allt är när alla kan ha roligt och lära sig något samtidigt. Ett bra exempel är sällskapsspel. Många spel som passar yngre barn är roliga för vuxna också. Här får du exempel på några prisvärda spel som kan ge flera år av nöjen.

Den Försvunna Diamanten

En klassiker som många vuxna själva spelade som barn. Spelet är från 6 år men spelar man i lag kan deltagarna vara yngre. Du börjar i Kairo och Tanger och uppdraget är att hitta världens största diamant: den mytomspunna Afrikas Stjärna. Under spelets gång reser du över hela världen i jakt på ädelstenar och vinnardiamanten. Men under vägen kan du stöta på rövare som tar allt du har och du måste börja om från början. Ett spel är för 3-5 spelare och tar mellan en halvtimme-timme att slutföra. Men vem kan spela det bara en gång?

Bamses Honungs-Jakt

Vi tar en klassiker till. Det här spelet är från 1984 och går ut på att samla flest honungsburkar. Ni får hjälp av Skalman, Skutt och Farmor men Vargen ska man passa sig för!  Det roliga med spelet är att man bygger sin egen spelplan varje gång. Spela-om-värdet höjs markant när spelet ser annorlunda ut varje gång. Spelet är för barn över 5 och för 2-4 spelare. Lämpligt för mindre barn eftersom det tar bara en halvtimme att spela.

Steka Ägg

Här får barnen träna att tänka taktiskt när det är dags att laga frukost i form av stekta ägg. Spelet är från 3 år och tar bara en kvart, så du kan underhålla rastlösa barn från början till slut. Alla börjar med en viss mängd ägg och det går ut på att försöka bli av med äggen du har och vinna fler. Den som stekt alla sina ägg först är vinnare. Spelet är inte speciellt komplicerat och efter bara några genomgångar kan småbarnen spela det själva.

Mitt Första Frågespel

Hjärngympa för de yngsta! Innan dina barn kan ta sig an Trivial Pursuit kan de börja med det här. Mitt Första Frågespel är ett väldigt enkelt frågesportspel från 4 år. Korten är lite större än normalt för att passa barnens händer bättre och dekorerade med snygga, fotografiska bilder för att illustrera vissa frågor. Varje kategori har sitt eget djur för att hjälpa att engagera barnen mer. De vuxna agerar som ”kloka ugglor” och håller i spelet. Klara man en fråga får man bygga på sitt djurpussel och den som först lagt sista biten är vinnaren. Spelet uppmuntrar även barn och vuxna att kommunicera med varandra-. Det kan vara en bra träning för båda.