Bära baby – frigör händer och skona rygg

Bärselar och bärsjalar är bra för att avlasta din rygg när du bär runt på din baby och underlättar även vardagen då de frigör händerna för andra sysslor.Som alla erfarna föräldrar vet så medför ett nyblivet barn åtskilliga timmars bärande av din nyanlända baby. Barnet behöver få känna din närhet och då man inte har tid att sitta på rumpan i all oändlighet så kräver det att man förr eller senare ställer sig upp och bär på barnet. Med det sagt så behöver man självfallet inte sitta ihop med sin baby dygnet runt, men det blir ändå väldigt mycket tid som babyn spenderar i armarna på både mamma och pappa (eller enbart en av dessa arketyper i samkönade förhållanden). Vårt tips är att använda sig av antingen en bärsele eller bärsjal för att underlätta vardagen, då hjälpmedel som dessa både frigör dina händer och avlastar din rygg på ett skonsamt sätt.

Bärsjal

En bärsjal är en längre tygstycke av elastiskt material speciellt framtaget för att bära runt på ditt barn och som du knyter runt kroppen (se hur på Youtubeklippet nedanför detta stycke). Det känns väldigt naturligt att bära runt på sin baby i en bärsjal och om man knyter den rätt, vilket heller inte är så svårt som man kan tro, löper barnet varken risk att trilla ur eller tryckas för hårt mot kroppen. Känner man bara efter lite själv hur det känns och kontrollerar hur barnet mår med frekventa mellanrum innan man fått snits på tekniken, bör du inte behöva oroa dig för några som helst bekymmer. En bärsjal ger bra support för ryggen och avlastar alla möjliga typer utav moment, som nattning eller matlagning.

Bärsele

För de som tycker det verkar krångligt att hålla på att knyta en sjal så finns som tur är ett alternativ som är både bra och lite mera lättsamt (åtminstone innan man lärt sig tekniken för att knyta en bärsjal) för att bära ditt barn. En bärsele, eller babysele, som det också brukar kallas, är ett smidigt hjälpmedel som du kan ställa in för att passa dig och ditt barn. Du knäpper lätt på selen helt själv och placerar ditt barn i den, men det kan ändå vara smart att ifrån början göra det på exempelvis en säng, så att det är mjukt runt omkring om oturen skulle vara framme. En baby brukar trivas oerhört bra i en bärsele och ofta somnar dom av sig själva medan du exempelvis tar hand om tvätten eller gör något annat i hemmet som kräver att du har händerna fria. En bärsele är även den väldigt avlastande för ryggen och det är bra mycket skönare att bära runt på barnet i en sådan än i enbart din famn. Åtminstone under längre tidsperioder. Det fungerar även alldeles utmärkt att gå ut och gå med barnet i en bärsele (eller sjal) så länge man ser till att barnet är rätt klätt. Kom ihåg solhatten om det är soligt ute, då ditt barns huvud blir extra exponerat och bör skyddas för solens strålar.