Föräldratips

Att vara förälder till vilda små barn med massor av energi, upptäckarlusta och egen vilja är inte så lätt alla gånger. 

Ibland längtar man som förälder bara tills kvällen kommer då barnen sover och allt är tyst och fridfullt. Men de kvällar då barnen vägrar sova, hur trötta de än är, kan ett av de bästa knepen vara att helt enkelt själv borsta sina tänder och krypa ner med barnet och mysa under täcket. Antagligen somnar både barn och förälder, men tvätthögarna och disken väntar garanterat, och att samsova med sina barn är det mysigaste som finns och dessutom bra för barnets utveckling.

Morgonbestyren – kläderna

Att väcka morgontrötta barn, få på dem kläder och ta dem till förskola eller skola i tid kan vara en verklig prövning. Om man inte är lite smart vill säga, och lägger fram kläderna på kvällen så slipper man en stor del av alla de bråk som gärna uppstår på morgonen. Skulle det visa sig att kläderna har blivit urvuxna (för det händer ju rätt ofta under de här åren), så kan man som listig förälder anteckna vilken storlek det urvuxna plagget hade och köpa storleken större nästa gång. Skulle det vara lite stort gör inget, på barnkläder kan man gott vika upp muddar i början för att få plagget att räcka längre. Ett tips är att läsa vårt inlägg ”Att välja storlek till barnkläderna”, där hittar du enkelt vilken storlek ditt barn behöver.

Om barnet vägrar kläder då?

Som tur är har de flesta förskolepedagoger träffat på många barn som kommit till förskolan i pyjamas. Ta bara med barnets vanliga kläder så lyckas antagligen pedagogerna få barnet att klä på sig utan vare sig tårar eller ilska. Huvudsaken är ju inte att barnet har kläder på sig under färden till förskolan, utan att det sitter säkert i bilen. Inga barn råkar illa ut av att komma till förskolan i nattkläder, men att inte sitta ordentligt i bilbarnstol är som alla föräldrar borde känna till, förenat med direkt livsfara.