Fiffig elektronik för barnen

 Elektronik tränger allt djupare in i våra liv och medan det finns gränser som måste sättas, speciellt för dom små, så finns även mycket fördelar med den nya tekniken.

Surfplattor

Enligt en ny undersökning som SVT lät göra har nu 79% av dagens barn tillgång till en surfplatta, det är en ökning med 16% från förra undersökningen som genomfördes för bara 9 månader tidigare. Vad är då fördelarna med att ge barnen tillgång till en surfplatta? Idag finns det en mängd spel och underhållning som är gjorda till barn tillgängligt på surfplattor. Videotjänster som Netflix har dedikerade barnavdelningar och SVT producerar unikt innehåll till SVT Play inriktat på barn och ungdomar. Precis som med allting annat kan även detta gå överstyr om man låter barnen bruka det för mycket men som underhållning på långa bilfärder är det klockrent.

Tillbehör till plattorna

Man kan tänka att ett barn borde kunna använda samma hörlurar som oss vuxna då de titta på tv på sin platta, problemet är att om man har otur kan det skada deras hörsel. Många hörlurar på marknaden idag klarar nämligen att leverera alldeles för högt ljud ut i förhållande vad våra mänskliga öron klarar av. Detta gör att man riskerar tinnitus och andra öronskador. Vuxna har kännedom om faran av högt ljud och kan undvika det, det har inte nödvändigtvis barnen och det kan därför vara passande att köpa hörlurar som har en inbyggd begränsning av ljudnivån, då kan de inte göra fel.När vi har brytt oss om barnen kan vi bry oss om tekniken. Barn brukar oftast inte ha lika bra grepp som oss vuxna och det brukar därför vara passande att köpa ett fodral till plattan som gör den enklare att greppa och mindre ömtålig. Det kan vara bra med extra skydd när olyckan väl är framme.