Hjälpa barnen att hitta en hobby

En hobby är inte något barn måste ha, men det kan absolut bli en rolig del av livet om man kan hitta något man verkligen gillar. Ibland kan barnen vara väldigt duktig på att hitta detta själv, men andra gånger kan det vara bra om en förälder brainstormar med dem.

Börja med intressen

Att låta sig vägledas av barnens nuvarande intressen är alltid en bra plats att börja. Men det gäller inte bara att titta det mest självklara. Försök att bredda perspektivet något och tänka på vad som kan vara relaterat till intresset. Någon som verkligen gillar musik kanske även skulle uppskatta att prova på dans till exempel. Då kan man gå vidare och titta på eventuella kurser i ens område och låta dem prova på.

Testa det några gånger

En hobby kan ibland vara något man faller för direkt. Men andra gånger behöver man lite tid på sig för att kunna uppskatta det till fullo. Försök därför uppmana barn att inte ge upp bara efter ett försök utan ge aktiviteten en chans och se om det inte blir roligare efter ett par tillfällen.Ibland är något mindre roligt helt enkelt för att man inte känner att man är duktig på det. Och då är det alltid viktigt att påpeka att man kommer aldrig vara en expert när man provar på något för första gången. Med övning kommer inte bara färdighet utan även uppskattning.

Pusha inte för hårt

Vad det är må vara man landar på som förslag är det fortfarande viktigt att inte gå så långt att man tvingar in barn i en hobby. Om de verkligen inte gillar något och uttrycket stark motvilja att prova på det igen är det nästan alltid bäst att försöka hitta något nytt istället för att spendera tid på att försöka övertyga dem. Men ibland kan motviljan även sjunka något med tiden. Att föreslå att de ger det en chans till en eller två veckor senare kan då vara effektfullt.