Tips för att planera ett stressfritt barnkalas

Att planera ett barnkalas kan vara stressigt, men med lite förberedelse och planering kan det bli en rolig och minnesvärd dag för både födelsedagsbarnet och gästerna. Här är några tips för att göra planeringen av barnkalaset så stressfri som möjligt.

Planering

Att planera ett barnkalas kräver lite förberedelse. För att minska stressen är det viktigt att vara tidigt ute och planera arbetet noga. Ge varje steg tillräckligt med tid. Först och främst behöver du välja ett tema och en plats för kalaset. Tänk på vad födelsedagsbarnet tycker om och välj ett tema som passar honom eller henne. Tänk även på om du har ekonomin och tiden att genomföra det temat på en nivå du tycker är acceptabel. Välj gärna något enklare om det det kan minska arbetsbelastningen.

Nästa steg är att bjuda in gäster och skicka ut inbjudningar. Se till att du har alla nödvändiga kontaktuppgifter och skicka ut inbjudningarna i god tid så att gästerna hinner planera sina scheman. Eller gör inbjudningarna på papper och låt barnet dela ut dem själv beroende på ålder. Kan dock alltid vara bra att dubbelkolla med föräldrarna också.

Innan du går och handlar behöver du skapa en inköpslista. Tänk på mat, dryck, dekorationer och eventuella presenter till födelsedagsbarnet. Planera också aktiviteter och underhållning för kalaset. Det kan vara allt från enkla lekar till mer avancerade spel eller kanske en hoppborg om du har plats för det.

Förberedelser

När du har skapat din inköpslista är det dags att köpa in allt du behöver. Se till att du har allt hemma i god tid innan kalaset så att du inte behöver stressa i sista minuten. Dekorera på ett enkelt sätt, det behöver inte vara dyrt eller avancerat. Du kan använda ballonger, serpentiner och enkla pappersdekorationer för att skapa en festlig stämning.

Baka och skapa i förväg så mycket du kan. Det kan vara kex, kakor eller kanske småplock som gästerna kan äta under kalaset. Du kan också göra små goodie bags med små presenter eller godis till gästerna att ta med sig hem efter kalaset.

Under kalaset

Ha en hjälpreda på plats för att hjälpa till med servering och underhållning. Det kan vara en släkting, granne eller vän som kan hjälpa till att ta hand om barnen och se till att allt går smidigt. Bjud på enkel mat och dryck som passar både barn och vuxna. Det kan vara saft, frukt, kakor och smörgåsar.

Ha en plan B vid dåligt väder eller andra problem. Om du har planerat utomhusaktiviteter och det börjar regna är det bra att ha en inomhusaktivitet som backup-plan. Tänk också på att ha en första hjälpen-låda på plats ifall någon skulle råka skada sig under kalaset.

Med dessa tips kan du planera ett stressfritt barnkalas som blir en rolig och minnesvärd dag för både födelsedagsbarnet och gästerna.