Ungarna växer och snart är det dags för gymnasievalet

När barnen blir tillräckligt stora för att välja gymnasieval kanske du ibland som förälder kan känna dig otillräcklig. Du kanske får frågor som du inte vet svaret på, och känner samtidigt ett ansvar för att barnen väljer rätt utbildning. Det kan vara värt att guida dem till vilket val de ska göra för stunden. Det är därför bra att du som förälder försöker sätta dig in i det du kan hjälpa till med.

Lyssna på vad barnet vill och drömmer om

Steg ett för ett lyckat gymnasieval är att faktiskt lyssna på vad barnet vill i framtiden. Fråga gärna om de har några drömmar och mål och vad den kan tänkas jobba med i framtiden.

Jämför olika skolor och utbildningar

Ett bra tips är att jämföra olika skolor och utbildningar. Kanske kan du och ditt barn kontakta tidigare elever som gått på skolan för att få egna ord på hur de upplevde utbildningen. Det kan även vara smart att prata ordentligt med lärarna för att få konkret information vad som gäller för skolan och utbildningen. Kika exempelvis in på kunskapsgymnasiet.se för att läsa mer om skolan och det breda utbudet av utbildningar.