Låt barnen prova på att odla

Barn kan finna intresse i väldigt många olika aktiviteter. Och som förälder ska man försöka introducera dem för så mycket som möjligt. Somliga finner sin väg i livet väldigt tidigt och det finns säkert både den ena och den andra blivande trädgårdsmästaren där ute. 

Först och främst  måste man ju utgå från förutsättningarna. Bor man exempelvis i lägenhet finns det i regel mindre möjligheter för odlingar utomhus. Men det finns mängder av växtlighet som kan odlas inomhus från frö till fullvuxen planta. Vilket för övrigt också blir tillvägagångssättet man behöver vända sig till mitt under vintern. Alla andra årstider går det alltid att hitta spännande saker att odla ute i trädgården.

Sedan måste man ju tänka på vad man faktiskt ska odla. Grönsaker och frukter är ett populärt alternativ bland barn då de sedan kan få äta upp resultatet. Populära alternativ här inkluderar ärter, morötter och tomater, som alla kan odlas både ute och inne. Butiker som Simbadusa har mängder med olika fröer man annars kan titta bland. Men välj inget utan att läsa på lite mer om hur lättodlade de är och under vilka förutsättningar de växer bäst.

Se till att barnen är med redan från början och ge dem ansvaret att vattna regelbundet. Men var också uppmärksam på att de faktiskt gör detta och påminn dem om de skulle råka glömma bort en dag. På så sätt kommer de inte bara känna ett större ansvar utan även ta mer stolthet i slutresultatet. När skörden väl kommer kan man fråga dem om de vill prova odla något annat också. Kanske något mer utmanande som tar lite längre tid. Det finns som sagt många alternativ att välja mellan och man kan till och med prova på olika odlingsmetoder. Den som är intresserad kan till exempel läsa lite mer om hydroponisk odling på sajten Harvy.se.