Hållbart tänkande – även för våra barn

Idag är det fler och fler av oss som reagerar mot den moderna slit- och slängmentaliteten och istället försöker vara delaktiga i att skapa ett mer ekologiskt och hållbart samhälle. Vi sopsorterar, vi lämnar in returglas och ser till att gammalt skräp kommer till återvinningsanläggningarna. Många av oss försöker också att återanvända och renovera gamla möbler och andra saker som oftast är av mycket god kvalitet: de blir uppskattade föremål på nytt med lite färg eller helt enkelt med bara lite rengöring och polering.

…men tänker du hållbart även för dina barn?

I allmänhet har det ekologiska tänkandet inte hunnit långt när det gäller våra barnleksaker. Alltför många moderna leksaker är helt eller delvis gjorda i plast och andra oljebaserade produkter, men även här börjar tankarna om ett hållbart samhälle få fäste.Dessutom handlar det om vad vi överför för värderingar: som vi vet gör barnen inte som vi säger – de gör som vi gör. Om du vill få dina barn att förstå vikten av hållbart tänkande så är ett bra sätt att låta dem få sina kläder och leksaker i hållbara material:

  • Ekologiska kläder. Det finns redan idag ett bra sortiment av barnkläder i ekologisk bomull: den är mycket starkare än traditionell bomull och odlas dessutom under goda arbetsförhållanden med hänsyn till miljön.
  • Leksaker i naturmaterial. Visst vill du att dina barn ska ha giftfria leksaker? Fler och fler leksakstillverkare tar nu fram produkter av trä, naturgummi, ekologisk bomull och ull, men för det gör de inte avkall på vad barnen tycker, de är naturligtvis också roliga att leka med. En svensk specialitet är träleksaker och bland dem har vi sedan länge många av barnens favoriter.

Utbudet för barn växer varje dag, se dig omkring på nätet så hittar du snart de hållbara saker du vill ha.